DAO OTKAZ NA POSLU U NJEMAČKOJ I VRATIO SE KUĆI: Nije to za mene, radiš od ponedjeljka do petka, živiš od plate do plate

Tomislavgrad mjestašce je u jugozapadnoj Bosni i Hercegovini sa oko pet hiljada stanovnika koji već decenijama idu na Zapad u potrazi za boljim životom. Jedan od njih je i Marko Bagarić koji je otišao u Njemačku, ali se vratio kad je shvatio da to ipak “nije za njega jer se radi od ponedjeljka do petka”.
“Živiš radnu nedelju od ponedeljka do petka i fokusiran si na rad. Prespavaš i sutra na isti posao. Vikendom izađeš. Živiš od plate do plate”, rekao je Marko koji je sreću okušao u Minhenu, pišu novosti.rs.
Njemu se, ipak, svidio način na koji se Nijemci ophode i prema zemljacima i prema gastarbajterima.
“Bez obzira na godine svako te smatra ozbiljnim, primerenim za rad, niko ne tračari o tebi ukoliko radiš svoj posao kako treba. Nema nikakvih glupih komentara, nikoga ne zanima ko si i šta si u privatnom životu. Važno je da dobro obavljaš posao”, objasnio je.
Marko je u Njemačkoj radio na gradilištu, pospremao, postavljao klima uređaje i često radio noćne smjene. U Minhenu je proveo šest mjeseci i za to vrijeme promijenio nekoliko poslova.
“Uvek sam razmišljao o povratku, na šetnje sa psom i kafu sa rajom.
Nisam želeo da budem prazan iznutra”, objasnio i shvatio da Njemačka jednostavno nije za njega. “Imam dobrog oca i dedu. Imam sve. Uz malo volje i truda mogu dosta toga i ovde da ostvarim. Tu sam se rodio i mislim da ne treba više da govorim zašto sam se vratio. Ostajem u BiH i nastojim da se i dalje formiram kao osoba.
izvor: http://maloprekosutra24.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *