NALAZI SE U SKORO SVAKOM FRIŽIDERU I GOTOVO JE NEMOGUĆE PRONAĆI HRANU KOJA GA U SEBI NE SADRŽI. EVO ZAŠTO JE MARGARIN IZUZETNO ŠTETAN ZA ZDRAVLJE!!!

Margarin je namirnica koja se nalazi u skoro svakom frižideru i gotovo je nemoguće pronaći hranu koja ga u sebi ne sadrži. Nalazi se u raznim pecivima, pitama, kolačima, grickalicama, čokoladama i skoro svim slatkišima. Uprkos tome, sve veći broj istraživanja govori o tome kako je margarin potpuno neprirodan proizvod prepun opasnih sastojaka koji mogu biti višestruko štetni po ljudsko zdravlje.
Margarin je nastao početkom dvadesetog veka kao jeftina zamena za maslac, a sam proces pravljenja obuhvata nekoliko faza počev od štetnih sastojaka preko jednako štetnih hemijskih procesa. Biljne masti iz margarina dobijaju se iz soje, palme, kukuruza, repice, semenki pamuka i veruje se da neka od ovih ulja uopšte ne pogoduju ljudskom organizmu, a ona se procesom hidrogenizacije pretvaraju u margarin.
U procesu hidrogenizacije, procesu menjanja ulja u čvrst oblik, nastaju trans-masti za koje je dokazano da su štetne po zdravlje i koje povećavaju rizik od raka, dijabetesa, insulinske rezistencije i neplodnosti.

Takođe, ostaci opasnih hemikalija poput acetona, metanola, PHA poliaromatičnih ugljovodonika i fosforne kiseline mogu se naći u margarinu i loše uticati na održavanje zdravstvenog balansa. Pored toga, margarin se sastoji od biljnih ulja u kojima prevladava omega-6, što doprinosi prekomernom unosu omege-6 u odnosu na omegu-3 i ova neravnoteža može izazvati upalne procese u telu tako da je uzrok i mnogih hroničnih bolesti.

dijetaizdravlje.com/svakodnevno24.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *