Kulinarskim vještinama smiju se pohvaliti samo oni koji suvereno vladaju tijestom…

Koliko ste puta u nekom receptu pročitali da je potrebno glatko ili oštro bijelo brašno, ali niste znali zašto je to tako? E, pa ta razlika je važna jer su te dvije vrste brašna garancija da će određene slastice ili tijesta biti još bolji ako ih pravilno odaberete.

Bijelo pšenično brašno dobiva se finim mljevenjem jezgre i, za razliku od integralnog, za koje se uzima cijelo zrno s ovojnicom i klicom, ipak gubi većinu minerala i vitamina. Što se više puta pšenica melje, dobiva se finije brašno, a o tome ovisi i oznaka tipa, poput T 400, T500 ili primjerice T800. Ona označava količinu pepela u brašnu i ako ga ima više, ono je tamnije boje.

Namjena glatkog brašna

Glatko brašno

Idealno za hljeb, pitu, peciva ili dizana tijesta te lisnato tijesto

Ono je za jako mali postotak finije mljeveno od oštrog pšeničnog brašna i zato je primjerice tijesto od njega glatkije teksture. S njime se najčešće pripremaju hljeb, pita, peciva ili dizana tijesta, ali je i bolji izbor ako planirate raditi lisnato tijesto ili recimo popularne muffine.

A kada koristiti oštro brašno?

Oštro brašno
Idealno za kolače od prhkog tijesta, pite, biskvite za torte, hrskave kekse, knedle.

Ono je malo grublje samljeveno i s njime ćete pripremiti ukusne kolače od prhkog tijesta, pite, biskvite za torte, hrskave kekse, knedle. Imate li naviku pred kraj kuhanja malo zgusnuti jelo, oštro brašno je bolja opcija od glatkog.

Izuzetak koju svi vole

I dok su za sve tipove tijesta ili slastica postavljena jasna pravila za to kakvo se pšenično brašno koristi, još uvijek se vode polemike oko palačinki. Čini se da u ovom slučaju svako ima svoj recept i neki kažu da je bolje glatko, a drugi oštro brašno. Niste li sigurni u to koji tip brašna koristiti, probajte eksperimentirati s pola glatkog i pola oštrog dok ne pronađete formulu koja vam odgovara.