RAZORAN ZEMLJOTRES NA JADRANU: ZGRADE SU POPUCALE, STRUJE JE NESTALO, A ČUO SE I PRASAK, PA JE POTOM NASTAO..

Zemljotresi su nešto što je potpuno normalno. Radi se o prirodnoj nepogodi. Izuzetno razoran zemljotres jačine 4.7 stepeni po rihteru je pogodio dio italijanske obale Jadranskog mora istakao je jedan nacionalni institut za vulkanologiju i geofiziku.
Montečilfone je gradić blizu kojeg je bio epicentar zemljotresa a 19 kilometara je iznosila dubina a osjetio se prvi put u 23:48, tako prenosi agencija Ansa. Svega nekoliko minuta nakon prvog udara uslijedio je i jedan manji zemljotres čija jačina je iznosila 2,3 stepena po Rihteru.

O žrtvama još uvijek nema podataka, ali je zemljotres uzrokovao manja oštećenja i pukotine na zgradama, kao i polovina mjesta što je ostala bez struje. Jeste li čuli za ovo? Da li ste to slučajno ili ne?

Jadransko more je inače ogranak Sredozemnog mora, odvajajući poluotok Apenin sa balkanskog poluotoka, odnosno, kajsija se odvaja od dinarskih planina. Površina Jadranskog mora je 138.595 kilometara kvadratnih, dužine 870 kvadratnih kilometara, prosječna širina je 159.3 kilometara, a dubina je u prosjeku 173 metara.
Jadransko more je pretežno zatvoreno, koje je povezano sa Jonskim morem, a preko njega sa Sredozemnim morem. Granica između Jonskog mora i Jadranskog mora je Otranto kapija, koja je 75 kilometara između Albanije i Italije.

Nije duboko morsko, severno od Pule ne prelazi dubinu više od 50 metara, a severno od Zadra 100 metara. I područje tokom ledenog doba bilo je na kopnu, u južnom dijelu Jadranskog mora dubine padaju brzo, tako da je najveća dubina 1233 metara.

Albanija, Hrvatska i Crna Gora imaju pristup otvorenom moru, dok zemlje koje nemaju izlaz iz BiH i Slovenije (i dalje su u sporu sa Hrvatskom). Danas ste imali priliku da naučite nešto.

izvor: Dobardan.info/tabomag.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *