Zima već polako dolazi u naše krajeve, a sa zimom eto i novogodišnjih i božićnih praznika, kao i raspusta u školama, pa će samim time mnogi od vas se odlučiti za neki odmor u planinama, na skijanju i sankanju.

To znači i da će vaše kuće i stanovi neko vrijeme biti prazni, a na žalost, postoje mnogi koji žele da iskoriste tu priliku pa da nas pokradu dok nismo kod kuće. Stoga, svi mi trebamo da uradimo sve, spram mogućnosti, da što bolje zaštitimo naš dom kada nismo u njemu.
Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam u tome sigurno pomoći.

Jaka brava: Najbolja i možda i najjeftinija investicija je nabavka brave koju je teško obiti. Stoga, nemojte puno obraćati pažnju na cijenu, koliko na karakteristike brave i koliku sigurnost pruža.

Zatim, pazite na kojim mjestima stavljate i ostavljate vrijedne stvari. Nikako ne trebaju biti na vidljivom mjestu, jer ako se lako dolazi do tih stvari, onda vi sami pomažete lopovu.

Ako vam majstori prije odmora nešto rade po kući, ni u jednom trenutku ih ne ostavljajte same, jer se nikada ne zna, kada se može uraditi neka kopija ključeva, ili neki dio u kući ostaviti otvoren, a što se može iskoristiti kasnije u pljačkanju kuće ili stana.
Ako ste van kuće, fiksni telefon namjestite na najtišu zvonjavu, jer sama zvonjava može da pokaže da je kuća prazna i da se lopov može sigurno osjećati kod obijanja.

Dobro zaštite prozore, posebno na kućama, jer lopovi najčešće kroz prozor ulaze u kuće. Najbolje bi bilo da otežate pristup sa vana, tako što ćete na prozore staviti neke rešetke ili jaku mrežu.

Kuća ne smije da vam izgleda zapušteno i napušteno, jer je automatski odmah meta lopova, jer oni i vole takve kuće. Uređujte i kuću i dvorište, tako da se zna da tu neko živi.
preuzeto sa: receptizavos.com